• ΒΙΝΤΕΟ-Με το κλάμα ενός παιδιού.....
  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

  Το κλάμα ενός μικρού παιδιού και της μητέρας του την ώρα που επιβιβάζονταν στο πλοίο σημάδεψαν τη σημερινή επιχείρηση απέλασης από τη Μυτιλήνη στο Δικελί. Την ίδια στιγμή μία γυναίκα στέλεχος του FRONTEX κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της οικογένειας μεταφέροντάς το και αυτό στο πλοίο προκειμένου να απελαθεί. Το περιστατικό συνέβη μόλις κατέβηκε η οικογένεια από το λεωφορείο και πριν την επιβίβαση της στο πλοίο χωρίς να δοθούν διευκρινήσεις από τις αρχές για το περιστατικό. Η επίσημη ενημέρωση που υπάρχει και αφορά όλες τις περιπτώσεις είναι πως οι μετανάστες που οδηγούνται σε απέλαση, έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος διεθνούς προστασίας και γυρίζουν στην Τουρκία με τη θέλησή τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συγκεκριμένη οικογένεια είναι από το Αφγανιστάν.

  Φορώντας χειροπέδες (στο σύνολό τους) και με ισχυρή αστυνομική δύναμη να τους συνοδεύει, οι 55 μετανάστες επιβιβάστηκαν σήμερα στο πλοίο της “Touryol”, προκειμένου να απελαθούν στην Τουρκία. Το πλοίο ξεκίνησε στις 11:30 από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί.

  Από τους 55 μετανάστες οι 15 βρίσκονταν στη Λέσβο και οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, 24 από Κόρινθο, 4 από Ορεστιάδα, 5 από Ξάνθη, 2 από Κω, 1 από Λέρο και 4 από Σάμο.

  Αναφορικά με τις εθνικότητες, 20 μετανάστες που απελάθηκαν είναι από Πακιστάν, 20 από Αλγερία, 5 από Μαρόκο, 3 από Μπαγλαντές, 4 από Αφγανιστάν, και ένας από Σρι Λάνκα, Ιράν και Παλαιστίνη.

  Και η σημερινή επιχείρηση ήταν στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο.